Orase - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

Orase

Azi, Barcelona se afla printre aspirantii la titlul de glorie in domenii precum arta dramatica, afaceri, gastronomia si design, in timp ce identitatea sa catalana se manifesta fara retineri.


Printre atractiile si  obiectivele turistice din Barcelona se numara ruinele romane, dar si moderna arhitectura contemporana, cu o doza suficienta de stil gotic si modernist. Artisti mari ai secolului al XX-lea, precum Pablo Picasso, Joan Miro si Antoni Tapies, isi au fiecare muzeul sau. Gran Teatre din Liceu si ingenioasa sala de concerte a lui Rafael Moneo, Auditorio Municipal, prezinta spectacole memorabile.


Pentru turisti, cel mai bun loc de pornire pentru a vizita toate atractiile si obiectivele turistice este Barri Gotic (cartierul gotic), unde catedrala, palatele si muzeele se fac ecoul zenitului dibaciei comerciale a catalanilor.
In anii 1990, zona portului a fost transformata dintr-o zona murdara si neglijata intr-o fereastra luminoasa a culturii si gastronomiei. Principala artera a zonei este La Rambla, un lung bulevard ce se intinde de la Placa de Catalunya la statuia lui Cristofor Columb de langa port. 



La sud de La Rambla se afla noul district la moda Raval, cu muzeul de arta contemporana, in timp ce spre nord, La Ribera si Born prezinta istoria si inovatia. Dezvoltarea zonei de la malul marii continua spre nord dupa cladirea Forumului a lui Herzog si de Meuron.


Spre vest se intinde reteaua de strazi din Eixample. Cele mai multe monumente si obiective turistice art nouveau ale Barcelonei se afla aici, in fata magazinelor de moda si restaurantelor.


De asemenea, tot aici poti admira uimitoarele spirale ale capodoperei lui Gaudi, Sagrada Familia si, mai in spre interior, parcul sau, Guell. Cele mai multe dintre cele 40 de muzee deosebite ale Barcelonei se afla pe dealul Montjuic, unde poti ajunge cu telecabina, din port.


Transportul public, in special metroul, este usor de folosit, restaurantele sunt de foarte buna calitate si dealurile dimprejur si marea intregesc planul general al orasului.
La poalele dealului Montjuic, se intinde una dintre cele mai importante si mai mari piete ale orasului Barcelona, Piata Spaniei, construita special pentru a gazdui Expozitia Internationala din 1929.
Centrul pietei este dominat de fantana proiectata de catre arhitectul Josep Maria Jujol, iar sculpturile ce o impodobesc au fost create de catre artistul Miguel Blay Fabregas
.



Palau de la Musica Catalana, Palatul de Muzica Catalana este o sala de concerte ce a fost construita in Barcelona intre anii 1905 si 1908 pentru corul unei societati culturale fondate in 1891 care a ocupat un rol foarte important in miscarea culturala cunoscuta sub numele de Renasterea Catalana.
Palatul de Muzica Catalana a fost inaugurat pe 9 februarie 1908. Proiectul a fost finantat in principal de aceasta societate culturala dar contributii importante au avut si unii industriasi catalani si membrii ai burgheziei.



Zona portului barcelonei a fost transformata complet incepand din 1990, in prezent fiind intesata de mici dane pentru cu ambarcatiuni, locuri de petrecere a timpului liber, muzee moderne, restaurante si numeroase puncte de observatie. 
Tehnologia moderna coexista aici cu vechiul, ilustrul, intregul perimetru evocand istoria maritima a Barcelonei
Aduana (Cladirea Vamii), Capitania General (Cartierul general naval) si Gobierno Militar (Cartierul general al marinei militare) marginesc linia portului.
Orasul a explodat odata cu organizarea Jocurilor Olimpice din 1992, si de atunci a cunoscut un avant fara egal, in anii cenusii ai dictaturii lui Franco (1939-1975), orasul se lupta sa-si mentina viata politica proprie, in ciuda represaliilor autoritatilor centrale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad