Biserici - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

Biserici

Bazilica Sf. Denis a fost locul de inmormantare al majoritatii regilor si reginelor Frantei, de la Dagobert I (ce a domnit intre anii 629 si 639), pana la Ludovic al XVIII-lea (1814-1824), si detine una dintre cele mai importante colectii de statui funerare din Europa. Aceasta bazilica cu un singur turn, inceputa in jurul anului 1136, a fost prima structura majora construita in stilul gotic, devenind astfel un model pentru celelalte catedrale franceze construite in secolul al XII-lea, printre care se afla si cea din Chartres.

Detalii ce ilustreaza tranzitia de la stilul romanesque la cel gotic pot fi observate in zona corului care este impodobita cu vitralii din secolul XII. Nartexul din partea vestica a bazilicii dateaza din aceeasi perioada, in timp ce naosul si tanseptul au fost construite in secolul XIII.
In timpul Revolutiei si al "Regimului Terorii" bazilica a fost devastata; ramasite ale mormintelor regale au fost aruncate in doua gropi din afara bisericii. Mausoleurile au fost pastrare in Paris si au supravietuit dezastrului. Au fost aduse inapoi in anul 1816, osemintele regale fiind reingropate in cripta un an mai tarziu.
Restaurarea structurii a inceput in timpul domniei lui Napoleon, insa cea mai importanta munca a fost dusa de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc, incepana cu anul 1858 pana la moartea sa in 1879. Mormintele din cripta sunt decorate cu figuri in marime naturala e celor decedati. Putin mai la sud de bazilica se afla fosta Manastire Regala, care este in momentul de fata Maison d'Éducation de la Légion d'Honneur, o scoala pentru peste 500 de elevi.
Bazilica a fost numita in onoarea sfantului Denis, sfantul patron al Frantei , care a adus crestinismul in Paris si care a fost decapitat de romani in Montmartre.Legenda spune ca dupa ce a fost decapitat, acesta s-a ridicat si a mers cu capul sau la subrat pana in locul unde a fost construita bazilica. Puteti vedea o statutie ce-l intruchipeaza pe acesta in partea vestica a catedralei Notre Dame

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad