Grădinile Castelului Villandry, Indre-et-Loire / Franţa - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

29 aprilie 2023

Grădinile Castelului Villandry, Indre-et-Loire / Franţa

 

Gradini celebre,

Castelul Villandry este ultimul dintre marile castele construite în timpul Renașterii pe Valea Loarei din regiunea Indre-et-Loire, Franța. Eleganța sobră a arhitecturii sale combinată cu farmecul grădinilor sale deosebite fac din acesta una dintre bijuteriile patrimoniului mondial. Popularul castel are șase grădini magnifice, expuse în șase terase. Terasa superioară în centrul căreia se află un lac oramental de forma Soarelui, este dedicată chiar „Grădinii soarelui” unde plantele sunt înconjurate de şiruri de tei parfumaţi.

Proiectată ca o extensie a saloanelor castelului Villandry, „Grădina ornamentală” este amplasată pe a doua terasă. Un canal de apă împarte grădina în două saloane. Construcţia din lemn orientată spre grădini este punctul ideal din care se poate contempla bogăția broderiilor florale. Scufundată în maluri ierboase, cu un iaz ornamental la centru sub forma unei oglinzi, „Grădină cu apă” este un loc ideal pentru relaxare. Este urmată de „Grădină cu ierburi” care conţine diverse plante medicinale şi aromatice. Structura plantelor din această grădină are o formă circulară, smbolizând eternitatea. În „Grădina de legume” sunt plantate legume în culori alternative care dau impresia unei table de șah multicolore.

În sfârşit, „Labirintul” este format din garduri vii, amenajate sub formă de boltă. Viziunea în care a fost construit se bazează pe proiectele grădinilor renascentiste, în care labirintul a fost un element crucial. Ar exista o referire la Labirintul gândit de Daedalus pentru a ascunde Minotaurul, dar nu are același sens. Labirintul grecesc a fost un loc în care oamenii s-ar fi pierdut căutând la nesfârșit o cale de ieșire. În schimb, labirintul din gard viu a fost considerat un loc al progresului, unde drumul parcurs de călător simboliza evoluţia, iar în centrul labirintului, urma să aibă loc întâlnirea cu Dumnezeu. Curioşilor le oferim un tur virtual .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad