Mănăstirea Bârsana - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

03 februarie 2019

Mănăstirea Bârsana


MĂNĂSTIRE DE MAICI

ADRESA: Bârsana, jud. Maramureş, România
TELEFON: 0262.331.101
CTITORUL  MANASTIRII : Familia voievodală Dragoş
ANUL ÎNFIINŢĂRII: 1720
HRAMUL  MANASTIRII : Soborul Sfinţilor Apostoli (30 iunie) 


TRASEUL  RUTIER  SPRE  MANASTIRE :
Mănăstirea Bârsana se află la o distanță de:  38 km de Vișeul de Sus,  54 km de Borșa,  22 kmde Sighetu Marmației,  73 km de Baia Mare,  107 km de Bistrița,  180 km de Cluj-Napoca,  370 km deBrașov,  547 km de București.
       Acces rutier: - pe DN18 Sighetu Marmaţiei - Vadu Izei, DJ186 Vadu Izei - Bârsana - Mănăstirea Bârsana;
                              - pe DN17C Bistrița - Năsăud - Săcel, DJ186 Săcel - Dragomirești - Mănăstirea Bârsana;
                        - pe DN17 Vatra Dornei - Iacobeni, DN18 Iacobeni - Borșa - Moisei, DN17C Moisei - Săcel, DJ186Săcel - Dragomirești - Mănăstirea Bârsana.
       Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este în Sighetul Marmației de unde se pot lua autobuze spre Bârsana.
  



SPATIU  DE  CAZARE  

La mănăstirea Bârsana există posibilitatea de cazare, doar pe timp de vară - din luna mai până în septembrieAlte posibilităţi de cazare sunt, în orice sezon, la Vila Bârsana (lângă mănăstire) sau în împrejurimile comunei Bârsana, la diferite vile şi pensiuni.

REPREZENTATIV  PENTRU  MANASTIRE :
  
A fost cea mai înaltă construcţie de lemn din lume la vremea ei, având 57 de metri.
                   A fost reşedinţa Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului în perioada dintre anii 1735 - 1740 când s-a desfiinţat oficial.
                   Termenul  „bârsan” denumeşte un cioban care îşi ţine oile cu lână bogată şi lungă, cuvântul devenind un prenume în timpurile medievale.
ÎN APROPIERE: Mănăstirea Bârsana se află la o distanță de: 40 km de MOCĂNIŢA-Vişeu de Sus68 km   de Borșa-Complex turistic72 km de Cascada CAILOR

Asezamantul a fost construit la mijlocul secolului 16 de catre domnii Drăgoşeşti care au mai ctitorit si manastirea de la Peri (Săpânţa de azi). Mănăstirea purta hramul Sf. Nicolae si era una dintre cele mai importante din intreg tinutul Maramureşului.
Biserica Barsana a fost folosită în scopuri monahale până în 1791, când mănăstirea a fost desfiinţată.Mănăstirea Bârsana este reinfiintata in 1993 odata cubinecuvantarea acestui loc de catre PS Justinian Chira - episcop al Maramureşului si Sătmarului. Este inceputa constructia bisericii noi, a altarului de vara, a chiliilor si a paraclisului. Intreg ansamblul este realizat de mesterii din Bârsana. 
La Parul Calugarului, manastirea era foarte izolata, se afla adancita intr-o padure de foioase de pe un deal situat la mare departare de localitate. Accesul la manastire era ingreunat si din cauza raului Iza, peste care nu exista o punte de trecere in apropiere. De aceea, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, manastirea a fost mutata din Valea Slatinei intr-un loc din dreapta Izei, numit pe atunci Podurile Stramtorii, iar dupa mutarea manastirii in acest loc, platoul a primit numele Podurile Manastirii Barsana
Folosind ca sursa de inspiratie traditia locala, toate cladirile din incinta manastirii sunt executate din lemn de stejar si pietre de rau, fiind ridicate de mesteri din localitate, asigurand astfel continuitatea artei cioplirii si imbinarii lemnului.
Istoricul acestei manastiri incepe cu o sihastrie, care a existat in Valea Slatinei, in locul numit La Parul Calugarului. Este greu de stabilit data la care a luat fiinta aceasta sihastrie, totusi traditia spune ca manastirea din Valea Slatinei a fost "mai veche, mai mare si mai importanta decat cea din Humana".

Viata monahala in sihastria din Valea Slatinei se pierde in negura vremurilor, inceputul ei poate ca a avut loc in secolul al XIII-lea sau in primii ani ai secolului al XIV-lea. Cu timpul, in jurul acestei sihastrii s-au adunat calugari si frati, care si-au facut acolo chilii si biserica de lemn si asa cum s-au petrecut lucrurile cu majoritatea manastirilor de pe teritoriul romanesc, si aici, modesta sihastrie a devenit manastire.
In prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramureşean, Aghiasmatarul, Stăreţia, Altarul de Vară, Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul mănăstirii, Turnul Clopotniţa, Poarta maramureşeana de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale.. 

Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai frumoase si ingrijite mănăstiri din Maramureş, zilnic fiind vizitata de sute de pelerini dar si turisti atat din tara cat si din strainatate. Este cu siguranta un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin Maramureş.

Harta rutiera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad