Biblia - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

08 iulie 2020

Biblia

Biblia  provine din limba greaca si ea se referă la Scripturile sacre din iudaism È™i creÈ™tinism. Pentru evreii credincioÈ™i, Biblia constă doar din Biblia ebraică. Pentru creÈ™tini, Biblia constă din Vechiul Testament(o versiune a Bibliei ebraice) împreună cu Noul Testament. Biblia este cea mai răspândită carte din lume.


Scrierile din Biblia ebraică sunt compilaÈ›ii ale unor documente separate (numite „cărÈ›i”), scrise într-un interval de timp de circa 1000 de ani. Istoricii Bibliei consideră că Biblia ebraică este rezultatul activității a circa 100-150 scriitori diferiÈ›i, provenind din cărturarii aflaÈ›i în serviciul conducătorilor politici È™i clericali din regatele Israelului È™i Iudeei antice. CărÈ›ile acestea au fost adunate în secolele I-II d.Hr. pentru a forma prima Biblie ebraică, Tanach sau Hamikrá.

Despre Vechiul si Noul Testament

Vechiul Testament creÈ™tin este bazat nu pe originalul ebraic, ci pe o traducere in greacă a Bibliei ebraice cunoscută sub numele de Septuaginta, realizată înainte de crearea formei definitive a Bibliei ebraice. Odată cu adăugarea Evangheliilor È™i a altor scrieri suplimentare ia naÈ™tere Biblia creÈ™tină sau Sfânta Scriptură, care conÈ›ine atât Vechiul Testament (cunoscut, în general sub denumirea de „text ebraic”), cât È™i Noul Testament (cunoscut în general sub denumirea de „text grec”, datorită limbii în care a căpătat caracter public È™i notorietate).

Conform lui R. E. Friedman, data cea mai timpurie la care a început scrierea Bibliei ebraice ar putea fi 922 î.Hr. Cele mai vechi inscripÈ›ii care cuprind texte din Biblie sunt două amulete în formă de mici suluri de argint care datează din 587-586 î.Hr. È™i sunt scrise în paleo-ebraică. Scrierea Noului Testament s-a încheiat în jur de 120 d.Hr.Modificarea sa a continuat până la Comma Johanneum, adăugată în 1522 d.Hr. La origini a avut cincisprezece sau È™aisprezece autori.

Vechiul Testament

Prima parte a Bibliei creștine este numită si Vechiul Testament (din grecescul "palaia diathékè"). Vechiul Testament reprezintă în mare traducerea grecească (sau din aceasta în alte limbi) a textului sacru ebraic așa cum era el prin secol II î.H. O împărțire cu origine evreiască pe criterii funcționale a Vechiului Testament îl împarte pe acesta în Legea ("Legea lui Moise", "Pentateuhul", adică primele "cinci cărți" ale Bibliei), Profeții și Scrierile Sfinte.

Noul Testament

A doua parte a Bibliei creștine este numită Noul Testament.

Biblia, ca document literar, se integrează în literatura antică a Orientului Apropiat. Această literatură este în mare parte anterioară textelor biblice care s-au inspirat deseori din ea, mai ales în privința relatărilor referitoare la originea lumii și a umanității.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad