Europa
Europa ocupă locul 6 în topul continentelor, cu 10,1 milioane de km². PopulaÈ›ia sa este însă a treia cea mai mare din lume, după Asia È™i Africa: 742 de milioane de oameni trăiesc pe bătrânul continent.
Este separată de Asia prin Munții Ural, râul Ural și Marea Caspică la est, și prin Munții Caucaz la sud-est. Europa are deschidere, în nord, la Oceanul Arctic, în vest la Oceanul Atlantic, în sud la Marea Mediterană, iar în sud-est la Marea Neagră și la căile ei de legătură spre Marea Mediterană.
Granițele Europei
Un concept ce datează încă din antichitate — sunt oarecum arbitrare, deoarece termenul de continent poate face referire la diferenÈ›ele de ordin cultural È™i politic sau cele de ordin fizico-geografic. Andreas Kaplan a definit Europa ca oferind „un maxim de diversitate culturală într-o distanță geografică minimă”
Statele din Europa
Politic, Europa este împărțită în 50 de state independente, dintre care Rusia este cel mai mare și cel mai populat (39% din suprafața continentului european este ocupată de partea europeană a Rusiei).
Denumirea Continentului
Numele de Europa vine din mitologia greacă. Europa era o prințesă feniciană pe care Zeus, vrăjit de frumusețea ei, hotărăște să o răpească. El ia forma unui taur alb și se alătură turmelor regelui.
Pe când culegea flori, Europa vede taurul și îl încalecă. Atunci, Zeus se aruncă în mare și înoată cu Europa în spatele său până pe Insula Creta. Aici el își arată adevărata natură și o seduce, Europa devenind astfel prima regină a Cretei.
Suprafata Continent Europa
Ca suprafață, Europa este penultimul continent, acoperind 10.180.000 de kilometri pătrați sau 2% din suprafața Pământului și 6,8% din suprafața terestră. Din cele 50 de state ale Europei, Rusia este cel mai mare (atât ca suprafață, cât și ca populație), în timp ce Vaticanul este cel mai mic.
Ca populație, Europa este al treilea continent după Asia și Africa, având 731 de milioane de locuitori, adică 11% din populația lumii , potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, ponderea Europei va scădea la 7% până în 2050.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu