Berna - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

27 aprilie 2023

Berna

 

Berna

Berna
Berna este capitala ElveÈ›iei È™i totodată capitala cantonului Berna. Limba oficială este germana deÈ™i există o minoritate francofonă. Numele oraÈ™ului Berna fost menÈ›ionat prima dată la 1 decembrie 1208. Originea numelui nu este însă până astâzi clarificat. Cea mai cunoscută legendă fiind cronica lui Konrad Justinger, unde se menÈ›ionează că ducele Berchthold V de Zähringen care ar fi ucis un urs , ar fi numit oraÈ™ul “Berna”. 
Berchthold al V-lea a întemeiat oraÈ™ul la sfârÈ™itul secolului al XII-lea, având un plan clar: a aÈ™ezat oraÈ™ul pe o peninsulă a râului Aare, ca să fie protejată în mod natural din trei laturi, iar a patra latură era să fie protejată de un zid È™i un turn de apărare. Astfel, a început clădirea acolo unde râul face o buclă de 180°, în aÈ™a numitul “colÈ› de jos”. ProtecÈ›ia ideală i-a permis să se dezvolte rapid È™i să-si extinda limita înspre vest: până în 1256, 
Turnul de apărare era turnul cu ceas, succedat de turnul cu închisoare până în 1345 È™i de turnul lui Sf. Cristof . Este amplasat în apropierea locului pe care se găseÈ™te actuala gara centrală, dar demolat în 1865, până în 1622. ÃŽn timpul Războiului de Treizeci de Ani, două protecÈ›ii adiÈ›ionale au fost construite:  È™anÈ›ul cel mare È™i  È™anÈ›ul cel mic. Zona protejată astfel a fost destul de mare pentru dezvoltarea oraÈ™ului până în secolul XIX. Când Berchtold al V-lea a murit fără moÈ™tenitor în 1218, Sfântul ÃŽmpărat Romano-German Frederic II a decretat ca Berna să fie un oraÈ™ imperial liber. 
Dacă n-ar fi fost cazul, ÃŽmpăratul ar fi putut prelua conducerea oraÈ™ului datorită lipsei unui moÈ™tenitor. Pe acest act, Berna l-a revalidat în 1273 după ce Imperiul rămăsese fără împărat timp de 23 de ani. ÃŽn 1353 Berna face un tratat cu tânără confederaÈ›ie elveÈ›iană (al 8-lea membru), în care alianță s-a dovedit a fi un membru foarte puternic. Cu dorinÈ›a de a-È™i asigura venituri din tranzituri est-vest, oraÈ™ul a început să se expande către nord È™i către sud. ÃŽn acest scop a cucerit Aargau în 1415 È™i Vaud în 1536, precum È™i alte teritorii, devenind astfel cel mai mare oraÈ™-stat din nordul MunÈ›ilor Alpi. 
Berna pierde o luptă împotriva francezilor în timpul războaiele napoleoniene, este ocupată la data de 6 martie 1798 È™i pierde majoritatea teritoriilor cucerite. După plecarea francezilor în 1802, ElveÈ›ia modernă își ia încet forma actuală È™i prin constituÈ›ia din 1848, Berna devine sediul guvernului confederaÈ›iei, de facto capitala ElveÈ›iei. Totodată, Berna a fost influenÈ›ată de miÈ™carea Reformei È™i a adoptat protestantismul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad