Asia
Asia este atât continentul cu cea mai mare suprafață, cât și cu cea mai mare populație. Având o suprafață de 44,5 milioane de kilometri pătrați, Asia ocupă 29,5% din suprafața totală de pământ de pe Glob. În Asia se află și cele mai populate țări din lume, China și India, astfel încât populația totală a continentului este de 4,5 miliarde de oameni, adică mai bine de jumătate din populația planetei (59,5%).
Granitele Continentului
Dacă la nord, est È™i sud este foarte clar care sunt graniÈ›ele celui mai mare continent, ce putem spune despre graniÈ›ele sale vestice? Cea mai acceptată „linie” care desparte acest continent de Africa este Canalul Suez. ÃŽn ceea ce priveÈ™te Europa, graniÈ›a trece prin strâmtorile turceÈ™ti Bosfor È™i Dardanele, pe la sudul Mării Negre, MunÈ›ilor Caucaz, Mării Caspice, urmând apoi râul È™i MunÈ›ii Ural.
Asia a fost locul de naștere al celor mai multe dintre marile religii ale lumii, inclusiv creștinism, islam, hinduism, iudaism, budism, jainism, confucianism, taoism sau religia sikh.
Cultura pe Continent
Continentul are nu doar grupuri de oameni È™i culturi extrem de diverse, ci È™i o geografie variată È™i zone climatice foarte diferite, de la deÈ™ertul Arabiei È™i zonele tropicale È™i ecuatoriale din sud până la zonele temperate din est È™i regiunea subarctică È™i polară din Siberia. ÃŽn Asia se află È™i cel mai înalt munte de pe Glob – Everestul, din lanÈ›ul Himalaya. Cel mai lung fluviu de pe continent este Yangtze (acesta este È™i al treilea cel mai lung fluviu din lume, după Nil È™i Amazon). Yangtze deÈ›ine È™i un alt record: este cel mai lung fluviu din lume care curge într-o singură È›ară (China).
Orase importante
În Asia se află și cel mai populat oraș din lume (Tokyo), precum și alte mega-metropole: Delhi, Jakarta, Chongqing, Mumbai, Seul, Shanghai, Beijing, Osaka, Guangzhou, Dhaka, Bangkok, Istanbul, Shenzen, Hong Kong.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu