Schitul Ostrov - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

08 iulie 2020

Schitul Ostrov


Schitul Ostrov 

A fost construit între anii 1518 - 1522 fiind o ctitorie a domnitorului  Neagoe Basarab È™i a soÈ›iei sale Despina. Numele de Ostrov Ã®i vine de la faptul că este construită pe un ostrov (insuliță) a Oltului Ã®n centrul oraÈ™ului - staÈ›iune CălimăneÈ™ti din judeÈ›ul Vâlcea.

Biserica schitului

Este zidită pe locul unui mai vechi locaÈ™. A fost sfiinÈ›ită nezugravită. Pictura este începută a fi executată la 1752, cu altarul È™i se termină cu restul bisericii în 1760. Tot atunci în aceeaÈ™i perioadă, pisania veche a fost înlocuită cu o pisanie în limba română cu litere chirilice.

De remarcat în arhitectura interioară tâmpla aurită din lemn de tei veche de când biserica, icoanele împărăteÈ™ti aÈ™iÈ™derea, poate cele originale după unii È™i Icoana Maicii Domnului, restaurată în 1791 de către un cunoscut zugrav de biserici al locului, Ioan Zugravul.

Neagoe Basarab ÅŸi familia sa

De asemeni, fără a minimaliza restul de valori, sunt trei icoane ale Sfântului Nicolae, Coborârea de pa cruce È™i Sfântul Sava, icoane de o mare valoare artistică din perioada de început a bisericii È™i care acum se află în custodia Muzeului de Artă al României.

Schitul, dealungul vremii se mai remarcă prin lucruri importante petrecute aici È™i care au marcat istoria pământului românesc. Fiind schit de călugăriÈ›e de pe la 1522 până în 1890, aici s-au călugărit soÈ›ia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina, cu numele de Platonia È™i mama lui Mihai Viteazul cu numele de Teofana.

Schitul Ostrov este primul aÈ™ezământ monahal de pe teritoriul actualei Românii pentru călugăriÈ›e, lucru remarcat în istoricul schitului afiÈ™at la intrare.

O remarcă importantă în istoria schitului este că la sfârÈ™itul anilor '70 datorită lucrărilor de amenajare hidroelectrică a Oltului insuliÈ›a a fost înălÈ›ată cu circa 6 m distrugându-se o floră seculară de fagi, stejari È™i brazi. S-a ridicat È™i biserca È™i s-au refăcut È™i anexele. Cu toate că s-au făcut replantări, existând circa 47 de specii de arbori È™i trandafiri, farmecul secular al arborilor È™i plantelor seculare nu mai este.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad