Manastirirea Topolnita - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

08 iulie 2020

Manastirirea Topolnita


Mănăstirea Topolniţa

Mănăstirea Topolniţa este o veche mănăstire ortodoxă din Episcopia Severinului şi a Strehaiei. Aşezată pe valea râului Topolniţa, între satele Schitul de Jos şi Schitul de Sus, în comună Izvoru Bârzii, judeţul Mehedinţi, vechea Mănăstire Topolniţa se află la o distanţă de numai 20 de kilometri de municipiul Drobeta Turnu-Severin. Aceasta frumoasa si interesanta manastire se afla situata in jud . Mehedinti

 

Biserica veche a mănăstirii este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, hram prăznuit în ziua de 29 august. Atunci, Biserica face pomenire de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Mănăstirea este însufleÅ£ită de o obÅŸte monahală de călugări.

Mănăstirea TopolniÅ£a 

Potrivit tradiÅ£iei locale, Sfântul Nicodim de la Tismana, plecând de la Mănăstirea VodiÅ£a, spre a căuta un loc pentru ridicarea unei mănăstiri închinate Maicii Domnului, s-a oprit pe valea râului TopolniÅ£a, unde s-a apucat de lucru. Biserică veche a Mănăstirii TopolniÅ£a a fost ctitorită de boierii CraioveÅŸti, în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, zidită de Sfântul Nicodim, ctitorul mănăstirilor Tismana ÅŸi VodiÅ£a.

Se crede că Mănăstirea TopolniÅ£a a fost ctitorită imediat după Mănăstirea VodiÅ£a, înaintea Mănăstirii Tismana. Aceasta va fi terminata în anul 1378. ConstrucÅ£ia actualei biserici datează din anul 1646. Atunci, voievodul Matei Basarab, descendent al CraioveÅŸtilor, a donat ctitoria, aflată într-o stare precară, căpitanului de dorobanÅ£i Lupu Buliga, pentru merite deosebite, în data de 12 februarie 1646.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad