Muntele Parnas - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

01 august 2020

Muntele Parnas


Muntele Parnas este un munte de calcar în centrul Greciei, care se înalță deasupra oraÈ™ului Delphi, la nord de Golful CorintÈ™. Muntele oferă o panoramă pitorească a crângurilor cu măslini È™i a zonei rurale din apropiere. Potrivit mitologiei greceÈ™ti, acest munte era un loc sacru pentru Dionysos, pentru Apollo È™i pentru nimfele coriciene. 
Muntele a fost respectat , de asemenea, de dorieni. Numele acestui munte provine de la parnassas, adjectiv posesiv al cuvântului luwian parna ce înseamnă casă sau în mod specific templu.
Parnas este una dintre cele mai mari regiuni muntoase din Grecia Continentală È™i unul dintre cei mai înalÈ›i munÈ›i greceÈ™ti. Se întinde pe teritoriul a trei municipalități, È™i anume Boeotia, Ftiotida È™i Focida, 
Altitudinea maximă este de 2.547 de metri, iar cel mai înalt vârf este Liakouras. La nord-est continuă cu muntele Giona și la sud cu muntele Kirphe. Numele său se datorează eroului omonim din mitologia greacă, fiul lui Cleopompus (sau Poseidon) și al Cleodorei.
 


Analiza etimologică arată, cu toate acestea, o origine preelenică a numelui, probabil din vremea pelasgilor, È™i pare a proveni din limba anatoliană luwiană. Muntele este delimitat la est de valea Kephissus È™i la vest de valea Amphissa. 
Particularitatea geologică a Parnasului este reprezentată de existența unor depozite bogate de bauxită, care a determinat formarea unor exploatări miniere la sfârșitul anilor 1930. Acestia producând pagube ecologice unei părți a muntelui
Muntele Parnas este numit după Parnassos, fiul nimfei Kleodora È™i a omului Kleopompus. Un oraÈ™, al cărui conducător era Parnassos, a fost inundat de ploile torenÈ›iale. Cetățenii au fugit de inundaÈ›ii, urmându-i pe lupii care urlau sus pe versanÈ›ii muntelui. 
Acolo supravieÈ›uitorii au construit un alt oraÈ™, pe care l-au numit Lykoreia, care în limba greacă înseamnă „urletele lupilor”. ÃŽn timp ce Orfeu locuia cu mama sa È™i cu cele opt mătuÈ™i frumoase pe muntele Parnas, el l-a întâlnit pe Apollo, care îi făcea curte muzei Thalia. 
Apollo a devenit interesat de Orfeu È™i i-a dăruit o liră de aur, învățându-l să cânte la ea. Mama lui Orfeu l-a învățat să facă versuri pentru cântece. Deoarece Oracolul din Delphi era un loc sacru pentru zeul Apollo, muntele în sine a devenit asociat cu Apollo. 
Potrivit unor tradiții, Parnas a fost locul unde se aflau fântâna Castaliei și reședința muzelor; potrivit altor tradiții, această onoare i-a revenit Muntelui Helicon, un alt munte din același lanț muntos. Reședință a muzelor, Parnas a devenit cunoscut ca loc al poeziei, muzicii și științelor.

Stațiunea de schi Parnassos



Pantele de pe Muntele Parnas sunt compuse din două porÈ›iuni de practicare a schiului, Kellaria È™i Fterolakka.  Acestia alcătuiesc, împreună, cel mai mare centru de schi din Grecia. Un centru mai mic de schi (doar două teleschiuri), numit Gerontovrahos, se află pe o creasta din Kellaria. Parnasul este exploatat minier datorită zăcămintelor abundente de bauxită care este convertită în oxid de aluminiu È™i apoi în aluminiu.
ConstrucÈ›ia staÈ›iunii de schi a început în 1975 È™i a fost finalizată în anul 1976, când primele două teleschiuri au început să funcÈ›ioneze în Fterolaka. ÃŽn 1981 a fost încheiată construirea unei noi zone de schi în Kelaria, în timp ce în sezonul de iarnă 1987-1988 telescaunul Hermes a început să funcÈ›ioneze È™i să facă legătura între cele două zone de schi. 
Ambele stațiuni de schi au continuat să se extindă și, în 1993, a fost instalat primul quad de mare viteză din Grecia, numit Hercules. În perioada 2014-2015 au fost instalate două teleschiuri hibride noi, înlocuind vechea infrastructură.
Astăzi, Centrul de Schi conÈ›ine 16 teleschiuri, două teleschiuri hibride care combină o telecabină cu opt locuri È™i un telescaun cu È™ase locuri. Se mai gaseste o telecabină cu opt locuri, un telescaun cu 4 locuri, un telescaun cu 2 locuri, 6 teleschiuri È™i patru teleschiuri pentru copii. 
Centrul de schi are 25 de pârtii marcate de schi și aproximativ 15 trasee de schi cu lungimea totală de 36 km, în timp ce pârtia cea mai lungă are 4 km.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad