Atena - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

27 aprilie 2023

Atena

 

Atena a cunoscut o evoluÈ›ie glorioasă, mai ales în Grecia Antică, fiind locuită de oameni încă din Epoca Bronzului È™i guvernată până în jurul anului 1000 î.Hr. de regi ionieni. 

Atena
Atena

Numele Atenei provine de la numele zeiÈ›ei Atena. Printre atenienii antici circula o legendă care explica felul în care È™i-a luat oraÈ™ul numele, legendă care a stat la baza sculpturii de pe frontonul vestic al Parthenonului. Conform acestei legende, atât Atena cât È™i Poseidon au cerut să fie patroni ai oraÈ™ului È™i să-i dea numele lor, astfel că s-au întrecut pentru a obÈ›ine onoarea, fiecare oferind un dar oraÈ™ului. Poseidon a creat un izvor de apă sărată lovind pământul cu tridentul său, pentru a simboliza puterea mării. Atena a creat în schimb măslinul, simbolizând pacea È™i prosperitatea. Atenienii, conduÈ™i de Cecrops, au acceptat măslinul È™i au botezat oraÈ™ul Atena.


Cea mai veche prezență umană în Atena este atestată la peÈ™tera Schist, datată a fi în preajma mileniilor al IX-lea î.e.n. Atena este locuită permanent de cel puÈ›in 7000 de ani. Până la 1400 î.e.n., aÈ™ezarea devenise un centru important al civilizaÈ›iei miceniene, iar Acropola a fost locul unei mari cetăți miceniene ale cărei ruine pot fi recunoscute ca secÈ›iuni ale unor ziduri ciclopiene caracteristice acestei civilizaÈ›ii. Spre deosebire de alte centre miceniene, cum ar fi Micene È™i Pylos, nu se È™tie dacă Atena a suferit vreo distrugere în preajma anului 1200 î.e.n., 

Atena a intrat însă într-o perioadă de declin, ca È™i multe alte aÈ™ezări ale epocii bronzului, timp de 150 de ani după aceasta. ÃŽnhumările din Epoca Fierului, ale căror rămășiÈ›e au fost găsite la Kerameikos È™i în alte locuri, demonstrează că începând cu 900 î.e.n., Atena a devenit unul dintre principalele centre comerciale din regiune, ca È™i Lefkandi în Euboea È™i Knossos în Creta. Această poziÈ›ie ar fi putut să fie È™i rezultatul poziÈ›iei sale centrale în lumea greacă, al cetății sale solide de pe Acropolă È™i a ieÈ™irii la mare, care îi dădea un avantaj natural față de alte oraÈ™e rivale de pe uscat, cum ar fi Teba È™i Sparta.

Athena Zeita
Athena “ZeiÅ£a înÅ£elepciunii ÅŸi războiului”

Atena clasică a devenit principalul oraÈ™ al Greciei antice în secolul al V-lea î.e.n., realizările sale culturale punând bazele civilizaÈ›iei occidentale. El a fost depășit în cele din urmă de oraÈ™ul-stat rival Sparta. Până la sfârÈ™itul antichității târzii, oraÈ™ul a decăzut, după care È™i-a revenit în a doua jumătate a perioadei bizantine medii (secolele al IX-lea–al X-lea e.n.), È™i a fost relativ prosper în timpul Cruciadelor, profitând de pe urma comerÈ›ului cu oraÈ™ele italiene. ÃŽn 1453 a fost cucerit de Imperiul Otoman È™i a intrat într-o lungă perioadă de declin. După războiul de independență al Greciei, Atena a fost ales capitală a noii Grecii independente în 1834, în mare parte din motive istorice È™i sentimentale. La acea vreme, era un orășel modest construit la poalele Acropolei. Primul rege al Greciei, Otto al Bavariei, a cerut arhitecÈ›ilor Stamatios Kleanthis È™i Gustav Schaubert să proiecteze un oraÈ™ modern demn de a fi capitală de È›ară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad