Grecia - calatoriiinlume

Post Top Ad

Post Top Ad

08 iulie 2020

Grecia

 

 Grecia

Grecia este cunoscută încă din antichitate și sub denumirea de Elada. Este o țară din Europa de Sud . Conform recensământului din 2011, populația Greciei este de circa 11 milioane de locuitori. Cel mai mare oraș și capitala țării este Atena.


Grecia se află amplasată strategic la intersecția între Europa, Asia de Vest și Africa și se învecinează la nord-vest cu Albania, la nord cu Macedonia de Nord și cu Bulgaria, și la nord-est cu Turcia.

Țara este formată din nouă regiuni istorico-geografice: Macedonia, Grecia Centrală, Pelopones, Tesalia, Epir,  Tracia de Vest, Creta și Insulele din Marea Ionică. 

Marea Egee se află la est de partea continentală, Marea Ionică se află la vest, iar Marea Mediterană la sud. Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei și a 11-a ca lungime din lume, cu 13.676 km lungime, deținând și un mare număr de insule (aproximativ 1.400, dintre care 227 sunt locuite). Optzeci la sută din teritoriul grec este format din munți, dintre care cel mai înalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.

Civilizatie

Grecia modernă își trage rădăcinile din civilizația Greciei Antice, începând cu civilizațiile egeene din Epoca Bronzului .Grecia este considerată a fi leagănul culturii occidentale.

Ea este locul de naștere al democrației ca formă de guvernare al filosofiei occidentale. Realizările culturale și tehnologice ale Greciei au influențat mult întreaga lume. Multe aspecte ale civilizației grecești pătrunzând în Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare.

Statul grec modern, care cuprinde mare parte din miezul istoric al civilizației grecești, a fost înființat în 1830 după Războiul Grec de Independență față de Imperiul Otoman.

Grecia este o țară democratică și dezvoltată, cu o economie de venit mare avansată, un nivel de trai ridicat.

Denumire tara

Numele poporului și al țării diferă față de cele utilizate în alte limbi, locuri sau culturi. Deși grecii își denumesc țara Hellas sau Ellada,numele oficial este Republica Elenă.  In română ea este denumită Grecia, termen latin utilizat de către romani (în scrierea Graecia), ceea ce înseamnă literal „țara grecilor”, și care derivă el însuși de la numele grecesc Γραικός (transliterat Graikos). Și în română se utilizează uneori și termenul de Elada.

Grecia este formată dintr-o parte continentală muntoasă și peninsulară, întinzându-se în mare în capătul sudic al Peninsulei Balcanice. Aceasta terminându-se cu peninsula Pelopones (separată de restul continentului printr-un canal prin Istmul Corintului ). Datorită coastei deosebit de complexe și datorită numeroaselor insule, Grecia are a unsprezecea cea mai lungă coastă din lume, cu 13.676 km

Aproape două treimi din greci trăiesc în zone urbane. Cele mai mari și mai influente centre metropolitane ale Greciei sunt Atena și Salonic. Aici se gasesc populații metropolitane de circa 4 milioane și respectiv un milion de locuitori.

Alte localitati importante cu populatie urbana sunt 

Patras, Heraklion, Larissa, Volos, Rhodos, Ioannina, Chania și Chalcis

Grecia este o tara turistica , iar bugetul acestei tari se bazeaza in mare parte pe turism . Grecii sunt un popor ospitalier si datorita acestui fapt foarte multi turisti isi fac vacantele fie pe teritoriul lor , fie in insule.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad